Draghunds seminariet.

I lördags begav vi oss till Göteborg för en hel dag med draghunds snack! Föreläsningarna började kl 9 på morgonen och höll på ända till 18.30, så nog var man trött i huvudet och fullproppad med idéer, nya tankar och motivation när man satte sig i bilen för att köra hem mot skåneland igen.

Av alla fantastiska talare under dagen var det nog tre stycken som gjorde jag tyckte var bäst. Jan Svensson från Royal Canin som pratade om näring, foder, tipps och trix. Anette Johansson- veterinär som pratade om sin egen kennel, träning, samt akutsjukvård. Och självlärt Egil Ellis som verkligen har förverkligat sin egen och mångas dröm! Att våga ta steget och flytta till Alaska med sina 100 hundar och tre katter.

En röd tråd genom hela dagen måste ha varit VATTEN! Varenda föreläsare nämnde hur viktigt vatten faktiskt är! När man har en hund i hundgård är det ju lite svårt att att ha koll på hur mycket vatten hunden får i sig under dagen, så därför ska man hålla koll på kisset samt tillsätta vatten i maten. Ett minimum är 1,5 liter vatten /dag för en hund i vila. Det pratades om foderkvalité och om foderpriser, Proteinet i fodret står för en stor del av energikällan, medan fett står för den högsta energin. Kolhydrater snackas det mycket om, att det bara är bukfylla och ja det är det ifall det inte är kokat, men är kolhydraterna kokade ger även de bra energi och då framförallt till hjärnan som uteslutande använder sig utav kolhydrater som energikälla, vilket i sin tur påverkar hundens mentala skärpa. Kolhydrater innehåller hälften så mycket energi som fett.

Något som var nytt för mig var att jag har givit Royal canins recovery efter ett träning/tävlingspass. Men det visade sig nu att man ska ge hundarna det innan passet! Rocoveryn är både lättsmält och innehåller mycket energi. Man kan även ge dem lite ”energy” kulor som innehåller en hög andel snabba kortkedjiga fettsyror. Den närmaste halvtimmen efter arbete är kroppens celler speciellt mottagliga för att fylla på glykogenförrådet, detta gör man genom att ge hunden maltodextrin (som är sönderslagna kolhydrater), vilket ger en god effekt till dagen efter och ge den sedan huvudmålet någon timme senare när den varvat ner. Även här kan maltodextrinet till nöds ersättas av en bit grovt bröd eller av pasta. Maltodextrin ges i 1,5-2 g kolhydrater/ kg kroppsvikt.

Återkommande gånger fick vi även se bilder på en typ av ”torkvinda” som hundarna kan springa runt, jag vet det låter lite roligt men det är mitt bästa sätt att beskriva denna anordning på. Jag har googlat och kan inte hitta några namn på denna träningsmaskin, men Egil kallar den för Ellis dog walker.

Nu är deras anordning gigantisk! Men jag har finulat på om man kan bygga en mindre sådan, med plats för 4 hundar och som inte är eldriven utan endast drivs av hundarnas kraft. Jag skulle vilja kalla det för hundhjul? Spring/skrittmaskin för hund? Om någon vet vad det heter får ni gärna hör av er. Jag är nästan klar med hur jag ska bygga denna sak, och jag kommer presentera ritningarna efter helgen.

FullSizeRender

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s